Skip links

Huishoudelijke hulp

Indien u als gevolg van uw letsel niet alles meer in uw huishouden kunt doen en anderen (gezinsleden, familie, vrienden) om hulp moet vragen, dan kan voor die hulp in de letselschaderegeling een vergoeding worden geclaimd. Bij huishoudelijke hulp moet goed worden bepaald hoe het huishouden vóór het ongeval werd gedaan, wat er als gevolg van het letsel niet meer mogelijk is en hoe dat opgelost wordt. Het is een onderwerp waarover discussie kan ontstaan als er onvoldoende bewijs is. Het is daarom belangrijk dat wij uw hulpbehoefte correct in kaart brengen. Wij zorgen voor een goede onderbouwing zodat er snel duidelijkheid komt en u weet waar u aan toe bent.

De Richtlijn voor huishoudelijke hulp biedt richtlijnen voor het vergoeden van huishoudelijke hulp die noodzakelijk is.

De richtlijn omschrijft het begrip “huishoudelijke hup” als de hulp en ondersteuning die derden bieden bij het uitvoeren van verschillende activiteiten in huis, zoals schoonmaken, koken, boodschappen doen, het verzorgen van (jonge) kinderen en vergelijkbare taken.

Belangrijke bepalingen bij de richtlijn huishoudelijke hulp:

  • Het moet gaan om mantelzorg, wat inhoudt dat zorg verleend wordt door familieleden (zoals echtgenoten/partners, thuiswonende minderjarige en meerderjarige kinderen), vrienden, kennissen, enzovoort.
  • Het betreft ondersteuning in het huishouden voor taken die voor het ongeval door het slachtoffer werden uitgevoerd.
  • De normbedragen zijn voor een periode van drie maanden geldig. Als de mantelzorg na die maanden moet worden voortgezet, geldt voor de daaropvolgende drie maanden een uurtarief. In overleg tussen de aansprakelijke verzekeraar en het slachtoffer en de belangenbehartiger kan van de vergoeding op basis van het uurtarief worden afgeweken. Partijen hebben de vrijheid om gezamenlijk te besluiten om gedurende de periode van drie tot zes maanden na het ongeval ook de normbedragen uit de tabel toe te passen. Na het verstrijken van deze tweede termijn (zes maanden na het ongeval) moet de verzekeraar een redelijke vergoeding uitkeren.
  • De richtlijn kan niet toegepast worden als schadebegroting voor verzorgende en verplegende taken.
  • De richtlijn omvat alle huishoudelijke taken zoals beschreven in de definitie van huishoudelijke hulp. Kosten voor professionele kinderopvang vallen echter niet onder deze richtlijn.
  • Dat er een richtlijn huishoudelijke hulp is, betekent niet dat er altijd schadevergoeding voor huishoudelijke hulp geclaimd kan worden. De richtlijn verandert niets aan de verplichting van het slachtoffer om schade te beperken.

Download hier de richtlijn Huishoudelijke Hulp van De Letselschade Raad in

This website uses cookies to improve your web experience.
× Hoe kunnen wij je helpen?