Skip links

Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor de geleden pijn, de beperkingen, het ongemak en verlies aan levensvreugde dat letsel veroorzaakt. Het is een geldbedrag dat geclaimd kan worden om het leed dat u is aangedaan te verzachten.

De hoogte van een smartengeldvergoeding wordt bepaald door de aard en ernst van het letsel. Hoe ernstiger het letsel en de blijvende beperkingen die u opgelopen heeft zijn, hoe hoger de smartengeldvergoeding wordt.

Naast de ernst van het letsel moet ook rekening gehouden worden met de duur van het herstel. Een slachtoffer dat bijvoorbeeld binnen 2 maanden herstelt zal een lagere smartengeldvergoeding ontvangen dan een slachtoffer waarbij de revalidatie 6 maanden of nog langer duurt.

De Letselschade Richtlijn Licht Letsel, inclusief Smartengeld, wordt door verzekeraars toegepast in zaken waarin het slachtoffer geen belangenbehartiger heeft. De richtlijn bepaalt hoe de schaderegeling moet verlopen als een slachtoffer geen belangenbehartiger ingeschakeld heeft.

Naast regels over hoe een schaderegeling moet verlopen is de richtlijn ook goed te gebruiken bij een schaderegeling tussen een verzekeraar en belangenbehartiger als het gaat om de bepaling van de hoogte van het smartengeld.

Belangrijke bepalingen voor het toepassen van de richtlijn licht letsel:

  • Het letsel geneest volledig en restloos binnen zes maanden, zonder blijvende schade (met uitzondering van normale, niet-verminkende littekens), en er doen zich geen complicaties voor.
  • Het letsel veroorzaakt geen of slechts tijdelijke arbeidsongeschiktheid (inclusief het even niet kunnen doen van huishoudelijk werk).
  • Na zes maanden zijn er geen verdere medische behandelingen of controles vereist.

Heeft u geen belangenbehartiger? Wellicht verloopt de schaderegeling goed, maar wij kijken graag voor u of het beter kan.

Download hier de Richtlijn Licht Letsel, inclusief Smartengeld van De Letselschade Raad in PDF.

This website uses cookies to improve your web experience.
× Hoe kunnen wij je helpen?